ALIX - TABLE & JARDIN d'AMIS : Verhaal van een nieuwe KMO Adviesraad

ALIX - TABLE & JARDIN d'AMIS :              Verhaal van een nieuwe KMO Adviesraad

 

GESTART MET EEN ADVIESRAAD : PRAKTIJKGETUIGENIS ALIX AELTERMAN  

Dit gesprek had plaats op een zonnige lentemiddag in de groene tuin van een imposante woning in hartje Gent. Welkom bij Alix - Table & Jardin d’Amis. 

Het pand met zijn fraaie gevel was vroeger de huisartsenpraktijk van haar vader. Vandaag verwelkomt dochter Alix er iedereen die houdt van het goede leven. Lekkere, seizoensgebonden gerechten op maat en vraag van de klant :  theepartijtjes tegen vieren en picknicks als het zomert, meeneemlunch in drukke tijden, BBQ’s, brunch, … In hun prachtige tuin, als take-away of als catering aan huis: onvervalste verwennerij !

 

Waarin verschilt Alix -Table & Jardin d’Amis van een gewoon restaurant?
We zijn naast een gewoon restaurant ook een event-place met een feesttuin en catering.
We werken eerder conceptueel. Met verschillende formules en een zeer eigen keuken.
 

Hoe is de personeelsbezetting?
Momenteel vijf personen: twee drijvende krachten in de keuken, een verantwoordelijke voor de reservaties, catering en events, een restaurantwoordelijke en ikzelf. We willen op korte termijn het team aanvullen met twee extra krachten. Daarnaast werk ik ook samen met enkele freelancers voor administratie en social media.


Hoe groeide het idee om Unizo te vragen om de zaak te versterken met een Adviesraad?
Na drie jaar hard werken, was het duidelijk dat de formule goed zat. We willen graag verder groeien maar stelden ons de vraag : Wat eerst ? Waar leggen we de focus ? Het leek me verstandig hiervoor een klankbord van ervaren adviseurs te installeren.
Wat me ook heeft aangezet: mijn goede vriendin Julie Stampaert vertelde me over de goede ervaringen in haar zaak Julie’s House met de Unizo KMO Adviesraad.
http://www.julieshouse.be/nl
 

Welke profielen van adviseurs hebt u gevraagd om uw Adviesraad samen te stellen?
Dat is gebeurd in nauw overleg met de Unizo-adviseur Adivesraden provincie Oost-Vlaanderen, Katleen Haentjens. Ik wou versterking met adviseurs in volgende domeinen:
- algemeen strategie en groei
- financieel
- en dan ook iemand met vakkennis in de horeca-sector en de catering
Katleen heeft me snel op weg gezet met geschikte profielen. Nu zijn we dus gestart voor een rit van 8 vergaderingen gedurende circa 2 jaar. Nadien is er de mogelijkheid om de Raad van Advies voor een nieuwe periode van twee jaar te verlengen, met dezelfde of met andere adviseurs.
 

Jullie zijn net opgestart en hebben de 1e vergadering achter de rug. Wat is je indruk?
Er was mij gezegd dat de Raad normaliter pas na 2 of 3 vergaderingen op kruissnelheid komt. Toch mag ik zeggen dat er uit de eerste vergadering al een zeer bruikbaar advies is gekomen. We hebben ook al een zeer concrete agenda opgesteld voor de tweede vergadering Adviesraad. Het vraagt me te focussen en doelgerichte voorbereidingen te treffen. Stil te staan bij wat ik wel en niet wil in de verdere groei van mijn onderneming en hierbij emoties achterwege te laten, wat een belangrijk punt was voor mij.


Tenslotte : Waarom moeten ondernemers er aan denken een Adviesraad te starten?
Om de horizon te verbreden, de lijnen uit te tekenen en gericht te groeien aan de hand van een objectief klankbord dat professioneel advies geeft en een vastgeroeste manier van werken in vraag durft te stellen.


Dank voor dit aangename gesprek !
 

https://alixtablejardin.be/